Vandring på Bohusleden

Igår gick jag färdig Bohusleden, vilken är på totalt 37 mil. Det känns bra.

Jag började samla på etapper för över tio år sedan. Det blev några års paus eftersom det är dåligt med allmänna transporter till mycket på ledens norra del (norr om Svarteborg). De senaste tre åren har jag gått klart även den norra delen. Det känns bra att vara klar.

I förrgår och igår gick jag Håvedalen till Vassbotten, och sen 5-6 km söderut till busshållplatsen Hålkekärr. Till Håvedalen går det två bussar varje vardag.

Orkidéer och smultron fanns vid sidan av vägen till Håvedalen. Sen var det ungefär hälften liten väg och hälften skogsstigar. I beskrivningen av etapp 24 stod: ”Denna etapp kräver lite benmuskler”. Men jag tyckte inte den var så jobbig, flera andra etapper än värre.  
Bild 1 nedan: Stenformationer långt ute i skogen, mycket troligt från andra världskriget.
Bild 2: Stor Miljöparti-miljöförstöring vid Tolvmanstegen. Jag såg 20 stycken mycket stora vindkraftverk, med störande ljud, utsiktsförstöring och rörliga skuggor på marken.
Det fanns många ställen där man kunde fylla på (klart rinnande) dricksvatten, om man vill det.
Dessutom var etappen bra utmärkt med de vanliga orangea ledmarkeringar. Jag behövde sällan leta markeringar (skönt att slippa lägga tankarna på det!) gick inte fel en enda gång. Detta till skillnad från etappen norr om Håvedalen, där jag gick vilse flera timmar i regn och oländig terräng vid norska gränsen ett år.
Bild 3: Ovanligt fin ledmarkering, med stövel.
Jag slog nattläger vid Ejgdesjöns norra spets, på en mycket fin plats.
Bild 4: Utsikt från lägerplats.
Där satte jag upp min tarp (eller tält), inköpt för 399 kr i butiken XXL. Det är bra om det inte finns någon timrat vindskydd där man vill sova.
Bild 5: Tarp, tält eller vindskydd. 
Är det inte någon risk för regn kan jag istället sova under bar himmel. Såklart var jag trött i benen. Vid Snarsmon finns ett känt boställe för tattare / resande. Sen lite sankt på en del ställen, så mina vadarsandaler behövdes. Jag fotograferade lite insekter och blommor.
Bild 6: Pärlemorfjäril (Ja, det är en bra bild.)
Bad i fina Norra Bullaresjön. Vandring på bilväg. Buss hem.

Jag rekommenderar helt klart etapper på vandringsleder ifall man vill ha en minnesvärd och mycket prisvärd semester, och kan gå utan större problem. Börja med dagsturer nära där du bor. Om man gillar att samla, (och lösa problem för att få ihop samlingen), så kan man samla ihop en hel led. Ett tips är att då inte välja något som tar tio år, livet är för kort för det. Jag kan svara på eventuella frågor om Bohusleden via e-post.

Stridsvagnshinder 

Miljöparti-miljöförstöring 

 Ledmarkering

Lägerplatsvy

tarp

Snarsmon

Pärlemorfjäril

En reaktion på “Vandring på Bohusleden

  1. Vacker natur. Var själv i Strömstad flera somrar. Den torra och kuperade skogen med klippor påminner lite om Mälarnaturen. Blev dock trött på strapatser med maken Lasse, som prövade mitt tålamod till det yttersta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *