Vikt 24/12

Morgonvikt: 127 kg
Jag har mest städat min lägenhet idag. Äter inte onyttigt.

Dagens Nyheter rapporterar idag: ”Fet mat orsakar inte övervikt”.
Det är en stor engelsk studie där man inte har kunnat visa samband mellan andel fett i maten och viktuppgång. Nu är jag skeptisk mot all rapportering av forskning; om en undersökning visar detta och fem undersökningar motsatsen, så kan det hända att den enda slås upp stort. Och dessutom är jag inte säkert på att ”andelen fett i maten” är det mest relevanta att mäta. Kanske skulle man mäta mängden fett? Eller annat? Det är ju inte omöjligt att samma människor som har en stor andel kolhydrater i maten (ofta billigt, som socker i läsk och snabbmat), samtidigt är de som äter mest totalt, utan att det finns ett orsakssamband mellan dessa två faktorer.

Men resultatet ligger i linje med min och andras praktiska erfarenheter. Jag går ner bäst i vikt när jag drar ner rejält på kolhydrater (pasta, bröd, pizza, sötsaker), försöker få i mig nyttigt protein (gröna linser), och knappt bryr mig om det fett jag äter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *