Utbildning om Asperger och arbete

Arbetsliv för personer med Aspergers syndrom / högfungerande autism är ett av de ämnen jag håller utbildningar om. Det är det ämne där jag tycker det svårast att göra kunderna nöjda.

Om man skall få personer med diagnos AS / HFA i bra lönearbete finns det sällan någon snabb enkel lösning. Tvärtom krävs djup insikt i AS/HFA, att man kan greppa hela livssituationer, samt långsiktiga insatser med hantering av problem på vägen. Ämnet tar många år att lära sig, ifall man överhuvudtaget är rätt person för att arbeta med det.

Ovanstående är inte vad vissa som skall hjälpa personer med AS/HFA till arbete vill höra. Alldeles för många som arbetar på arbetsmarknadsenheter, Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan vill få veta allt de behöver på kort tid. Helst några få punkter som instruerar om hur de skall göra med alla som har AS. Den personalen blir sen besvikna på utbildningen, ifall man ärligt beskriver hur mycket som krävs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *