Val-budget

Finansminister Anders Borg har presenterat Sveriges budget för 2010. Sammanfattning finns på DN. Man satsar 10 miljarder kronor extra på kommuner och landsting, vilket jag menar är bra.

Regeringen ger ytterligare skattesänkningar för dem som har arbete, till priset av ett stort budgetunderskott. Jag har aldrig förstått hur steg 3 och nu 4 av jobbskatteavdraget skulle kunna göra samhällsekonomisk nytta. Det är få som inte vill arbeta, vad jag kan se. Däremot vill den stora majoriteten av arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade ha ett fungerande arbete. PROBLEMET är att de inte får arbete, ens när de anstränger sig maximalt. Särskilt nu i lågkonjunktur med starkt ökande arbetslöshet. ”Incitamenten” är redan mer än nog starka!

Undrar om den borgerliga alliansen på allvar tror att det tredje och fjärde steget i jobbskatteavdraget skall öka deras chanser att vinna valet 2010. Eller om de redan positionerar sig för att återta makten 2014 – efter fyra år med Mona Sahlin som fått överta statsfinanser med stora underskott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *